לייעוץ התקשרו עכשיו לעוה"ד יוסי דגה 052-6388-340

זומנת לחקירה, מה עושים כעת?

מדוע יעוץ משפטי על ידי עורך דין פלילי בזמן חקירה כל כך חשוב?

חקירה משטרתית היא דבר מלחיץ מעצם טיבה, לא אחת קורה כשאתה נכנס לחדר קטן, כבול באזיקים, סיטואציה ראשונה בחייך, וכעת אתה הופך ל "חשוד" ומאוחר יותר אף יכול להיות שתהפוך ל"עצור".

ייעוץ וליווי על ידי עורך דין פלילי בשלבי החקירה משטרתית מרגע תחילתה ועד לסיומה- הוא דבר נחוץ והכרחי ואין להקל בו ראש, במדריך זה ניתן לכם מספר כללי ברזל שחובה על כל נחקר ליישם ולהפנים, ובעיקר לשמור על קור רוח ואיפוק, במהלכי ימי החקירה. 

*זכות היוועצות– כל אדם שהפך לחשוד זכאי על פי החוק והפסיקה להיוועץ עם סניגור פרטי, ובמידת הצורך גם עם סניגור ציבורי. דעו לכם, גם אם נראה לכם כי אתם נחקרים על דבר קל ערך, לעולם אל תקלו ראש, ותוותרו על זכותם היסודית להיוועץ עם סניגור. פרק הזמן שהמשטרה צריכה להמתין להגעתו של סניגור עומד על מספר שעות בודדות, שבמהלכן אסור ליחידה החוקרת להתחיל את החקירה, באם החשוד ביקש להגשים את זכותו. במקרים שבהם היחידה החוקרת (משטרה) אינה מוכנה להמתין לסניגור ו/או דוחקת בכם לוותר על זכותם בטענה כי המקרה הוא קל ערך ואינו מצדיק ייעוץ, במקרה כזה תבחרו לשמור על זכות השתיקה בטענה כי עד לקבלת ייעוץ משפטי ומפגש עם סניגור אתם לא מתכוונים לשתף פעולה. 

*זכות השתיקה- "היד שנותנת היא היד שאוסרת"- נראה כי זאת הדרך היפה ביותר כדי לתאר זכות זו, ובמה דברים אמורים? מחד גיסא המחוקק קבע כי כל חשוד זכאי לשמור על זכות השתיקה ולא לענות על שאלות שהחוקר שואל, (מדובר בזכות שהיא מתחדשת, ניתן לענות על שאלה ולשתוק מיד בשאלה שלאחר מכן, וכן הלאה), ומאידך גיסא באם תבחר לממש את זכותך ולשתוק בחקירה, דע לך כי שתיקתך תחזק את הראיות שיש בידי היחידה החוקרת, ובכך הדבר יפעל כאמור לרעתך.

אז מתי כן כדי לשתוק? אין אמת אחת מתי כדי לשתוק, וכמובן שהדבר נעוץ בייעוץ שתקבלו מהסניגור בטרם חקירתכם, מאחר שכל חקירה, וההכנה הרלוונטית שלה.

אולם, ישנם מקרים שבהחלט מצדיקים לשמור על זכות השתיקה, כדוג' המקרה שאוזכר בזכות היוועצות, סיטואציה שבה הנכם דורשים סניגור, והחוקר מסרב לזמן סניגור ו/או להמתין להגעתו, בסיטואציה כזאת, הנכם מתבקשים לשמור על זכות השתיקה תוך כדי שאתם מציינים, כי אתם בוחרים לשמור על זכות השתיקה עד להגעת הסניגור, כך הדבר לא יפעל לרעתם, באם בית המשפט יידרש ליתן דעתו לשתיקתכם, הרי שהדבר לא ייזקף לרעתכם אלא לזכותכם.

*חתימתכם על טופס החקירה- חקירתכם המשטרתית יכולה להיות על גבי טופס ממוחשב או לחילופין טופס הנרשם בכתב יד, בסוף כל עמוד, החוקר יידרוש את חתימתכם בתחתית העמוד. דעו לכם, כי ישנה משמעות חשובה לחתימתכם בפני בית משפט, והדבר למעשה מעיד שאתם קראתם והבנתם על מה אתם חוקרים, וכי הנאמר בחקירה הינו נכון. לכן, טרם אתם חתימתכם על הטופס- עליכם לקרוא היטב את חקירתכם ולראות כי מה שהוקלד על ידי החוקר משקף נאמנה את הפרטים שמסרתם.

לדוג'- ציינו כי עליכם יהיה לשתוק באם החוקר ישלול את זכות היוועצותכם עם עוה"ד, ולהסביר כי עד לקבלת ייעוץ משפטי לפני החקירה אתם לא משתפים פעולה, שוו לנגד עינכם, שהשוטר מדפיס את החקירה הקצרה שלכם ונותן לכם לחתום, וההסבר מפיכם מדוע  שתקתם, הושמט, ולמעשה מופיע: "החשוד שומר על זכות השתיקה" הרי שבמצב דברים זה, אינכם תחתמו על גבי הטופס, אלא תבקשו כי החוקר ייתקן את הנאמר על ידיכם ותדרשו שיהיה כתוב "החשוד שומר על זכות השתיקה הואיל וחוקר מנע ממנו מפגש עם עוה"ד ובכך למעשה שלל את זכותו להיוועץ עם עוה"ד, רק לאחר ייעוץ עם עוה"ד אשתף פעולה".

*החוקר אינו חבר- לרוב החוקר ינסה להציג עצמו כמי שרוצה אך ורק בטובתכם האישית, תזכרו החוקר תמיד ירצה לרעתכם, הואיל ומבחינתו אתם לרוב האשמים. לכן כדי לשמור על נפשכם תזכרו כי כל מה שתוציאו מפיכם בפני חוקר/שוטר/איש בתחנת המשטרה ישמש אך ורק נגדכם, מלבד סניגורכם אתם לא מדברים עם איש!.

*אם תודה נשחרר אותך– לא אחת אנו נחשפים למקרים בהם החוקר יודע להפעיל מנגנון לחץ בדמות איומי ה"מעצר", אין ספק כי מעצר וככל שהוא ראשוני הוא טראומתי מאד, אולם הוא לעולם לא יהיה שווה את מחיר ההודאה שנמסרת על ידיכם, אך ורק כדי לזכות באותה הבטחה של שחרור. באם החלטתם להודות לאור הבטחת השוטר כי בסיום החקירה תשוחררו, הרי שהבטחה זו תבקשו אותה על הכתב מאחר שישנה חשיבות להבטחה שלטונית!

* תרגילי חקירה- במהלך החקירה החוקר ינסה להשתמש בתחבולות שהן חלק מתרגילי חקירה כדי לחלץ מפיכם הודאה, תזכרו עליכם תמיד לשמור על קור רוח, ולזכור שכל ראיה שמטיחים בפניכם- עליכם לקיחתה בערבון מוגבל, ולדבוק באמת שלכם. דגימות ד.נ.א, הודעות מפלילות, טביעות אצבע אלו רק שורה של תרגילי חקירה שניתן לעשות בהן שימוש.

כפי ששמתם לב הכנת לחקירה אינה דבר של מה בכך ויש לנהוג בכובד ראש כאשר הנכם מוזמנים לחקירה. זכות ההיוועצות היא זכות ראשונית במעלה ויש לתת לה חשיבות רבה, מאחר שהחקירה בסופו של יום יכולה לקבוע את גורלו של התיק נגדכם.

משרדנו עומד וזמין לרשותכם 24 שעות ביממה- דגה זוהר- משרד עורכי דין- עוסק בליווי חשודים ונאשמים החל משלבי החקירה הראשונים ועד ניהול ההליך הפלילי נכדכם.

צרו קשר לכל שאלה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן