קיבלת הודעה שהתיק נסגר – וזה לא סוף הסיפור. לעילת הסגירה יש משמעות מעשית: היא קובעת מה נשאר רשום, לכמה זמן, ומי יוכל לראות זאת בעתיד.
שלוש עילות הסגירה
חוסר אשמה – העילה הטובה ביותר. משמעותה שהתברר כי החשוד לא ביצע את העבירה. תיק שנסגר בעילה זו נמחק מהרישום.
חוסר ראיות – קיים חשד, אך אין די ראיות להעמדה לדין. התיק נסגר, אך נשאר רישום פנימי.
חוסר עניין לציבור – קיימות ראיות, אך נמצא שאין עניין ציבורי בהעמדה לדין. גם כאן נשאר רישום פנימי.
למה ההבדל חשוב
רישום משטרתי פנימי אינו מופיע בתעודת יושר רגילה, אך הוא נגיש לגורמים מסוימים שהחוק מתיר להם לעיין בו. בפועל הוא עשוי לעלות בהליכי רישוי, בהתנדבות, בשירות ביטחוני ובמקרים נוספים.
לכן תיק שנסגר בחוסר ראיות, כאשר ראוי היה שייסגר בחוסר אשמה, הוא עניין שכדאי לטפל בו ולא להניח שהסגירה כשלעצמה מספיקה.
בקשה לשינוי עילת הסגירה
ניתן לפנות בבקשה מנומקת לשינוי העילה. הבקשה מופנית לגורם שסגר את התיק, ונדרש להצביע בה על כך שחומר החקירה תומך במסקנה של היעדר אשמה ולא רק בהיעדר ראיות מספיקות.
קבועים מועדים להגשה, ולכן כדאי לפעול מוקדם ככל האפשר ולא להמתין.
ומה לגבי מחיקת הרישום
בנפרד משינוי העילה קיימים מסלולים לצמצום ולמחיקה של רישום, ובהם פנייה לנשיא המדינה בבקשת חנינה. אלה הליכים נפרדים עם תנאים משלהם.
שאלות נפוצות
תיק נסגר בחוסר ראיות – זה מופיע בתעודת יושר?
לא בתעודת יושר רגילה, אך נשמר רישום פנימי שגורמים מסוימים רשאים לעיין בו.
כמה זמן יש להגיש בקשה לשינוי עילה?
קבועים מועדים, וכדאי לפנות בהקדם.
אפשר לבקש גם אחרי שנים?
לעיתים כן, בהתאם לנסיבות ולמסלול המתאים.
בנושאים קרובים: מעצר ימים · החזרת תפוסים מהמשטרה.
האמור במאמר זה הוא מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו. כל מקרה נבחן לגופו ולפי נסיבותיו.
משרד עו"ד יוסי דגה – ליווי בהליכים פליליים, מצדה 7 בני ברק (מגדל ב.ס.ר 4). טלפון: 052-6388340